добре дошли

национална кухня

Една от характерните особености на българската кухня е, че повечето продукти в едно ястие, се обработват топлинно едновременно. Това важи особено при печивата и обяснението е просто — в миналото домакинствата почти не са имали собствени фурни, а са отнасяли подготвеното за печене ястие в обществени фурни. Дори с навлизането на модерните технологии, тази традиция на приготвяне се запазва в голяма степен. Друга характерна особеност е включването на много пресни или консервирани зеленчуци, които се обработват едновременно с месото. Силна, в сравнение с други кухни, е употребата на пикантни подправки като лук, чесън, червен и чер пипербахардафинов лист.


използвана литература: http://bg.wikipedia.org

Ето и 10 от традиционните български гозби, които всички познаваме и обичаме да си похапваме.

1. Боб чорба

Национална кухня

Боб чорба е традиционно ястие от българската кухня, приготвено от сварен боб, зеленчуци (морков, домат, чушка, лук) и подправки, която може да се консумира със или без запръжка. Често към тази супа се добавя колбас или нарязан бекон. Боб чорба се приготвя като обредно ястие за Бъдни вечер (постен боб).

2. Баница

Национална кухня

Баницата е печено изделие от навити или наредени на пластове листи разточено тесто или готови кори за баница, с плънка от различни продукти, като най-разпространена е рецептата със сирене и яйца. В различните краища на Родината, можем да опитаме и баница с плънка от тиква и захар (тиквеник), с плънка от зеле (зелник), с лук, спанак, ориз, месо. Както и млечна баница, която се поднася като десерт. Баницата обикновено се включва в менюто за закуска.

3. Таратор

Национална кухня

Представлява студена супа и е едно от най-популярните предястия у нас. Приготвя се от кисело мляко, вода, ситно нарязана или настъргана краставица, олио или зехтин, сол, копър и счукан, пресован или нарязан на ситно чесън. Към тях по желание могат да се добавят счукани орехови ядки.

4. Гювеч

Национална кухня

Гювеч е обобщеното название на различни български ястия, приготвяни в глинен съд за печене с похлупак. Всъщност гювеч е името на съда, а когато той е малък и побира една порция, се нарича гювече или гюведже. Гювечът се приготвя по различни рецепти и може да бъде както с месо (свинско, телешко, агнешко или заешко), така и постен.

5. Сарми

Национална кухня

У нас през лятото се правят предимно лозови сарми. Плънката се приготвя от задушен в олио кромид лук, запържен с ориз и всичко подправено със сол и черен пипер. Добавят се морков, гъби, сирене и др. Могат да бъдат постни или с месо ястие от листа с оризова плънка. През есента и зимата пък се правят по-често с листа от прясно или кисело зеле - зелеви сарми.

6. Шкембе чорба

Национална кухня

Приготвя се от добре сварено и нарязано на ситно телешко или свинско шкембе. Към вече готовата супа се добавя чесън, оцет, лют червен пипер или люти чушки.

7. Пълнени чушки

Национална кухня

Гозбата се приготвя от ароматни пресни или сушени чушки. Плънката може да е както с месо, така и постна - само от ориз и подправки. Месото обикновено е смляна смес от телешко и свинско или едното от двете.

8. Капама

Национална кухня

Традиционно българско национално ястие от югозападна България. Произхожда от региона на град Разлог и е едно от най-популярните родни ястия. Приготвя се от много продукти: няколко вида месо - свинско, пилешко, телешко, заешко, кисело зеле, като към тази смес се добавя още наденица или кървавица и ориз. За да се постигне неповторимият аромат и вкус на капамата, има три важни условия. Едното са подправките -черен, червен пипер, дафинов лист, другото е нареждането на продуктите на пластове, а третото - ястието да се пече дълго - поне 4-5 часа, на бавен огън и в запечатан с тесто глинен гювеч.

9. Пататник

Национална кухня

За приготвянето му се използват картофи и сирене. Може да бъде като постен или с месо. Класическата рецепта обаче залага само на картофи, сирене, яйце, лук, подправки - сол, черен пипер, пресен джоджен и мазнина. При сервирането може да се гарнира с кисело мляко или зеленчуци.

10. Чеверме

Национална кухня

Една от запазените марки на българската кухня е чевермето - цяло агне, опечено на шиш. Това ястие е характерно за Родопите, но се приготвя и в други части на страната.


използвана литература: http://10te.bg/
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg