добре дошли

Музика

Едни от най-ранните примери за българска музика са творбите на Йоан Кукузел (13-14 в.). Най-известната му творба е Полиелей на българката. Йоан Кукузел, наричан Ангелогласния, също реформира византийското нотно писмо и въвежда т.нар. невми. От периода на ранното средновековие до днешни дни са достигнали само образци на църковната музика, повечето творби са на неизвестни автори.

Светската музика остава неразвита през следващите няколко века, най-вече по време на турското владичество. По време на турската власт в България не е известно да е имало музикални институции и музикална педагогика, затова се приема, че не е съществувало професионално музициране. В края на 19 век, след освобождението на България, се заражда т.нар. Българска класическа музикаМаестро Георги Атанасов,Добри Христов и Емануил Манолов са част от първото поколение български композитори. Емануил Манолов е автор на първата българска опера — СиромахкиняПанайот Пипков е известен със своите оперети, но най-вече с химна на светите братя Кирил и Методий, известен катоВърви, народе възродени.

България се слави и с редица талантливи певци като Борис ХристовГена ДимитроваАнна Томова-СинтоваРайна Кабаиванска и Николай Гяуров. По времето на социализма се развива т.нар. естрадна музика, чийто видни представители са Ирина ЧмиховаГеорги КордовМаргрет НиколоваЛили ИвановаЕмил ДимитровБорис ГуджуновПаша ХристоваБогдана КарадочеваВасил НайденовОрлин ГорановЙорданка Христова и Бисер Киров. Много от тях се радват на световна известност през 60-те, 70-те и 80-те години, а част от тях са много популярни и днес в България.

През последните две десетилетия в България се популяризира поп-фолка (или чалга, от арабски и турскиçalgı — свирня, музика), музикален стил, представляващ смесица от ориенталски ритми и балкански фолклор, той също има голяма поулярност в други европейски страни като Република МакедонияСърбияРумъния и др.
използвана литература: http://bg.wikipedia.org

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg